Poort Megen Hostiebakkerij Nijmegen Spiritualiteit Federatie

 ©  Federatie van de H. Clara  -  overname foto’s alleen via

Email
Nijmegen Gebedsdiensten Dagelijks leven Gastenverblijf Aanbod/activiteiten Meditatieteksten Glasramen Rondleiding Herinnering 1945 Geschiedenis Vrienden Contact
Share on Facebook Print

GESCHIEDENIS VAN DE GEMEENSCHAP ‘DE BRON’


Wij beginnen de geschiedenis van ons klooster in Ammerzoden. In januari 1945 moesten de zusters als gevolg van de oorlog hun klooster verlaten. Zij vinden tijdelijk onderdak op de pastorie en in het parochiehuis van Zaltbommel, waar zij zo’n 7½ maand blijven. Hierna betrekken zij het klooster van de minderbroeders franciscanen in Hoogcruts.

Na de oorlog, augustus 1946, gaan een aantal zusters naar een nieuwe stichting in Kerkrade.

De ruimte die de zusters daar hadden was erg klein.

In 1951 verhuisde de communiteit van Hoogcruts naar Hengelo in Gelderland. In 1957 trokken de zusters zich uit Kerkrade terug. De helft van de communiteit gaat tijdelijk naar Megen;

de andere helft sluit zich aan bij de communiteit in Hengelo.

In 1960 stichtte de zusters van Hengelo een nieuw klooster in Nieuwe Niedorp (Noord-Holland). De zusters die achterbleven verhuisden in 1970 naar Silvolde.

In 1981 werd het klooster van Silvolde opgeheven. Toen de zusters uit Silvolde moesten vertrekken, hebben de vitale zusters samen met zusters uit Megen en Nieuwe Niedorp in 1981 het klooster ‘De Bron’ in Nijmegen gesticht.                                             

Onze belevenissen gedurende de oorlog

Dagboek van Zuster Bonaventura Mehring osc

Op Kasteel Ammersoyen presenteerde de historische stichting Langs de Mèrsloot het boek 'Onze belevenissen gedurende de oorlog'.

Ammerzodenaar Bart van Helvoort heeft voor het boek een dagboek van de zuster Claris Bonaventura Mehring uit de Tweede Wereldoorlog bewerkt. De zusters Clarissen verbleven tot het einde van de oorlog in Kasteel Ammersoyen.

"Zuster Bonaventura heeft in 1944 en 1945 een dagboek bijgehouden dat niet alleen gaat over het geestelijke leven, maar ook over het parochieleven, de evacuatie en de vreugde van de bevrijding. Het handgeschreven dagboek van 500 bladzijden werd na overleg met de zusters Clarissen uit Nijmegen door onze leden uitgetypt."

Na speurwerk in archieven, bibliotheken en contact met familieleden van personen, die in het dagboek zijn vermeld, is Van Helvoort er in geslaagd het boekwerk te voltooien. "Het is een boek van 325 pagina's met 400 foto's geworden, dat niet alleen over Ammerzoden gaat maar er staat ook een groot gedeelte in over Zaltbommel en Brakel."


Het boek is voor 25 euro verkrijgbaar bij de zusters Clarissen van Nijmegen,

bij MCD en De Kruidenhof in Ammerzoden, bij Kaasjager in Zaltbommel, bij The Read Shop in Hedel en bij leden van de Ammerzodense Stichting Langs de Mérsloot.


Foto’s: F. Verlouw Stichting Langs de Mèrsloot