Poort Megen Hostiebakkerij Nijmegen Spiritualiteit Federatie

 ©  Federatie van de H. Clara  -  overname foto’s alleen via

Email
Share on Facebook Share on Twitter Print
Megen Gebedsdiensten Gasten Dagelijks leven Rondleiding Geschiedenis Hostiebakkerij Roeping Contact Hostiebakkerij

DE KLOOSTERKEUKEN

Van september 2016 tot juli 2017 mocht ik vanuit onze gemeenschap een vegetarische kookopleiding volgen aan de Groene Kookacademie. De lesdagen gingen door in een mooie kookstudio in Amersfoort. Elke dag had een eigen thema en begon met theorie en kookdemonstraties. Daarna mochten we zelf aan de slag aan twee grote kookeilanden.


Ik heb er veel geleerd, aan nieuwe smaken en gerechten, hoe ik de smaak van een gerecht ‘rond’ kan krijgen, nieuwe kooktechnieken, enzovoorts. Maar vooral heb ik geleerd om op een andere manier vegetarisch te koken, volgens de ‘vega-checklist’ (een soort ‘schijf van vijf’, maar dan voor vegetariërs). Om niet vleesvervangend te koken (dus bij wijze van spreken: aardappelen, groenten en vleesvervanger op je bord), maar om een vegetarische maaltijd zó samen te stellen dat je het vlees niet mist en niet nodig hebt. Zo’n maaltijd bevat dan alle benodigde voedingsstoffen, creatief verwerkt en verspreid over het geheel. Ingewikkeld? Helemaal niet!


In onze kloosterkeuken kan ik al het geleerde volop in de praktijk brengen. Maar ik wil deze verrijking graag verder uitdragen en de inspiratie vanuit de kloosterkeuken delen met anderen. In de kookstudio van Acropolis geef ik daarom vegetarische kookworkshops. Volgend jaar start ik met een 'VegaChallenge'!


In het nieuwe jaar pak ik de gewoonte weer op hier maandelijks een recept ter inspiratie te plaatsen.