Klooster Sint Josephsberg te Megen

  Website Clarissen Megen    

Productinformatie


Ingrediënten: tarwebloem, water.

Allergie-informatie: bevat tarwe (gluten).


Houdbaarheid: De hosties zijn houdbaar tot ca. een jaar na de aankoopdatum, mits droog bewaard.


Wij bakken onze hosties in overeenstemming met de kerkelijke voorschriften (CIC 924 §2; 926).

Dit houdt in dat wij de hosties bakken van zuiver tarwemeel en water, zonder andere toevoegingen.


Hoe worden hosties gemaakt?

Het verhaal begint de avond voordat we gaan bakken. Dan worden tarwebloem en water vermengd tot beslag. Als de mixer er een glad beslag van heeft gemaakt en het een nachtje gestaan heeft, beginnen we de volgende dag met bakken. Wij hebben vier hostie-ijzers van 30 cm doorsnede die met de hand bediend worden. Na het inscheppen van het beslag, en nog ongeveer een minuut wachten, kunnen de grote ‘koeken’ uit de pannen gehaald worden.

Deze worden vervolgens een nacht lang in een ruimte gelegd met een luchtbevochtiger, zodat ze wat minder bros worden en we de volgende dag de kleine hosties met een boor uit de grote koeken kunnen ‘steken’. Dit gebeurt per stapel van ongeveer 60 koeken tegelijk. Daarna worden de hosties gesorteerd: de gebarsten hosties worden er tussenuit gehaald, en ook de onderste hostie van de stapel, die altijd een rafelige rand heeft.

Nadat de hosties vervolgens gezeefd zijn, om kruimeltjes en gruis te verwijderen, worden ze een nachtje op rekjes te drogen gelegd. Daarna zijn ze klaar om in te pakken en te versturen naar onze klanten!

Er is een korte film beschikbaar op DVD, waarin het hele proces van het hostie-bakken wordt getoond en uitgelegd.

Lees verder >